Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

17. Οι ρίζες του Υλισμού

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

4 σχόλια:

  1. Ανέκαθεν ο υλισμός εκπρόσωπος της προόδου,ουσιωδώς αντίθετος σε ιδεαλισμούς και θρησκείες.
    Οι Ίωνες υλιστές αφού καθάρισαν τις αρχαίες ανατολικές κοσμοθεωρίες από το μυθολογικό τους περικάλλυμα,έβαλαν τις βάσεις της φιλοσοφίας.Η εποχή τους άλλωστε απαιτούσε μία τολμηρή υλιστική επιστημονική ορμή.Σε άλλες εποχές συνέβαιναν φρεναρίσματα ή και οπισθοδρομήσεις,αλλά η ιστορία δεν σταματά,η αλλαγή στις κοινωνικοπολιτικές σχέσεις φέρνει την κοινωνική,οικονομική και πνευματική πρόοδο με όχημα τον υλισμό.
    Διότι όταν θες να παράγεις και να αναπτύξεις την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα,χρειάζεσαι επιστήμη.Για να κατανοήσεις επιστημονικές ανακαλύψεις με σωστό τρόπο,πρέπει να έχεις τον ''φιλοσοφικό οδηγό'' που αντανακλά σωστά την πραγματικότητα,κι αυτός δεν είναι άλλος από τον υλισμό.Συνεπώς κοινωνική πρόοδος,ευτυχία,και σωστή κατανόηση του κόσμου,είναι πράγματα αλληλένδετα κι ο υλισμός είναι αξεχώριστος από αυτά.
    Στον αντίποδα βρίσκονται ακριβώς ο ιδεαλισμός και η θρησκεία.Δηλαδή κοινωνική οπισθοδρόμηση,δυστυχία και στρεβλή εικόνα του κόσμου!.
    Η ύλη υπάρχει χάρις στην κίνηση,η κίνηση υπάρχει χάρη στην ύλη,Ριζικώς υλικός-διαλεκτικός ο κόσμος μας!Το πνεύμα είναι ένα προϊόν της ύλης κι όχι ουσία,κάτι το αυτόνομο.Οι άνθρωποι κάνουν στο κεφάλι τους μία νοητική αφαίρεση μεγαλοποιημένων ανθρωπίνων χαρακτηριστικών,κι αυτήν την φανταστική τους αφαίρεση την τοποθετούν έξω,πάνω κι ανεξάρτητα από τον κόσμο.Αυτό λέγεται θεός,και είναι προϊόν του ανθρώπινου κεφαλιού!
    Οι νόμοι δεν έρχονται απ έξω.Είναι κάποια ενδογενή χαρακτηριστικά της ύλης.Τα πάντα ότι βλέπουμε κι ότι νιώθουμε είναι μόνο ύλη όπως έλεγε κι ο Μελιέ.Και μάλιστα είναι κινούμενη ύλη.Βασικά εξ αιτίας του ότι υπάρχει κίνηση ζούμε,εξ αιτίας του ότι υπάρχει κίνηση πεθαίνουμε!.Μακάρι να μπορούσαμε να ''παγώσουμε'' την ζωή,ώστε να αποτραπεί η έλευση του αναπόφευκτου θανάτου!.
    Έχω και μία ερώτηση φίλε Άθεε.
    Αρκετές φορές με ρωτάνε,από πού προέρχεται η κίνηση;
    Εγώ απαντώ ότι η κίνηση,σαν αξεχώριστη από την ύλη,σαν ενδογενής της ιδιότητα,είναι το ίδιο αδημιούργητη και άφθαρτη όπως και η ύλη.
    Απαντώ σωστά κατά τη γνώμη σου;
    Είναι απαραίτητες και οι συμβουλές,διότι ένα στραβοπάτημα να κάνω στη φιλοσοφία,και μπορεί να μην καταλάβω καν,για πότε θα βρεθώ σε ιδεαλισμούς,μεταφυσικές και μυστικισμούς!Αυτός ο ιδεαλισμός παραμονεύει παντού!
    Βαγγέλης Σίδερης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, έγραψες πάλι. Όχι τόσο με όλα αυτά τα σπουδαία που έγραψες, αλλά κυρίως για την ερώτηση που υπέβαλες. Κτύπησες αυτό που θα λέγαμε την πεμπτουσία της πραγματικότητας. Το πιο ουσιώδες σημείο για την θεμελίωση του μονισμού της ύλης. Είμαι σίγουρος ότι ξέρεις, όμως ρώτησες. Και εγώ μπορούσα να απαντήσω, όμως και πάλι το έψαξα. Όπως είπες εδώ δεν χωράνε σφάλματα, ενώ η απάντησή μας πρέπει να είναι ουσιώδης και να μην αφήνει υπονοούμενα και παρανοήσεις. Πολύ απλά θα λέγαμε ότι κίνηση είναι αυτό λέμε ενέργεια. Στο άτομο, κάθε σωμάτιο (m) έχει μια ορμή (ρ). Αυτή η ορμή είναι αυτό που το κάνει να κινείται. Όμως πιο εξειδικευμένα θα έλεγα το εξής: Όλοι ξέρουμε ότι η μάζα και η ενέργεια συνδέονται με τον περίφημο τύπο του Αϊνστάιν, όπου η μάζα είναι μέτρο της αδράνειας και η ενέργεια είναι το μέτρο της κίνησης. Δηλαδή μάζα και ενέργεια (κίνηση), όπως είπες και εσύ είναι η ενδογενής ιδιότητα της ύλης. Αυτά τα δυο είναι που κάνουν την ύλη να υπάρχει. Είναι δηλαδή τρόπος ύπαρξης της ύλης. Όμως, τι είναι η μάζα; Αυτή δεν είναι κάτι στατικό και αναλλοίωτο στο χώρο. Σύμφωνα με την σχετικότητα βρίσκεται πάντα συνάρτηση της ταχύτητας, δηλαδή της κίνησης! Πόσο πιο απλά μπορεί κανείς να δείξει την κίνηση…
      Τώρα, για να μην προλάβει κανένας εξυπνάκιας να μιλήσει για τα σωμάτια χωρίς μάζα, όπως είναι το φωτόνιο πρέπει να πούμε και αυτό: Η ύλη, δεν είναι μόνο τα μαζικά σωμάτια που κατακτούν με έκταση το χώρο (μηχανιστικός υλισμός) αλλά και η ακτινοβολία που εκπέμπουν αυτά, αφού συνδέονται μεταξύ τους οργανικά και εποπτικά, μέσω των επιστημονικών οργάνων. Έτσι, αν κάποιος σου πει ότι το φως δεν πιάνεται και δεν αντιλαμβάνεται πώς το «πιάνει» το επιστημονικό όργανο, πες του αυτό: Το φως, όπως και τα μαζικά σωμάτια, είναι διφυείς οντότητες που μας είναι γνωστά σαν σωματίδια-κύματα. Η διαλεκτική σύνθεση αυτών των δυο φαίνεται από την γνωστή σχέση του de Broglie που αποδεικνύει την σύνδεση μήκους κύματος της ακτινοβολίας και της ορμής του σωματίδιου, δηλαδή: λ=h/ρ (όπου λ το μήκος κύματος, h η σταθερά του Plank και ρ η ορμή, δηλαδή η κίνηση. Άρα και η ενέργεια, όπως και η μάζα είναι μορφές ύπαρξης της ύλης. Τόσο απλά!

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την απάντηση,Άθεε.
    Ας παραθέσω και μία ωραία φράση από ένα βιβλίο '''Έτσι,ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν υπήρξε,δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει τίποτε,που να μην είναι κινούμενη ύλη ή που να μην είναι προϊόν της κινούμενης ύλης.Σε αυτό ακριβώς συνίσταται η ενότητα του κόσμου.'''
    Οι βασικές αρχές της μαρξιστικής φιλοσοφίας,σελ.235,συλλογικό,εκδ.σύγχρονη εποχή.
    Βαγγέλης Σίδερης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν κινείται δεν είναι ύλη και αν δεν είναι ύλη, μόνο σαν παράγωγο αυτής έχει ύπαρξη, όπως η φωνή που μόλις κλείσουμε το στόμα παύει και αυτή.

      Διαγραφή

Η γνώμη του καθενός είναι αναφαίρετο δικαίωμα