Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

11. Αιτιακή ερμηνεία

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
Ε, μα πια...

8 σχόλια:

  1. Με την εξέλιξη της επιστήμης ολο και πιο πολύ εκτοπίζεται η θεολογικοτελεολογική εξήγηση του κόσμου και παιρνει τη θέση της η αιτιοκρατική επιστημονική εξήγηση της νομοτελειακότητας των φαινομένων.Κι ετσι λοιπόν η διδασκαλία της θρησκείας αναπροσαρμόζεται στις συνθήκες,παράδειγμα,απο τη στιγμή που οι αποδείξεις για την εξέλιξη των ειδών έγιναν αναμφισβήτητες η θρησκεία άρχισε να λέει[ τουλάχιστον το τμήμα της που προσπαθεί να συμβαδίσει κάπως με την επιστήμη και δεν μιλάμε για φονταμενταλιστές τύπου αμερικής και ισλαμικού κόσμου]οτι η όλη αυτή εξέλιξη ήταν μέρος του θείου σχεδίου!Να την πάλη η τελεολογά.Διοτι και η υπόθεση του θεού είναι πολύ λογική!Ενα υπερφυσικό παντοδύναμο όν το οποίο κατα κάποιο τρόπο υπήρχε πάντα κάποια στιγμή μέσα στην αιωνιώτητά του βαρέθηκε και αποφάσησε να φτιάξει τον κόσμο, οτι λέει η εκκλησία καμία αντίρρηση! Ολη η περι θεών και περι θεού αντίληψη παιδική και πρωτόγονη τη βρίσκω ,αναγκαία αλλα άχρηστα πλέον στάδια της ανθρώπινης ύπαρξης. Β.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η περί θεών και περί θεού αντίληψη όχι μόνο παιδική αλλά και πρωτόγονη είναι! Αναγκαία πουθενά! Μια μέθοδος για να διαστρεβλώνουμε την αλήθεια και να διαιωνίζουμε το ψέμα και το μίσος!

      Διαγραφή
  2. Τελικά με ποιους είναι ο θεός…;
    Δεν ξέρω με ποιους είναι ο θεός, έχω ακούσει όμως ότι κάποιους τους αγαπά και τους παίρνει κοντά του για να κάνει παρέα και να … παίζει τάβλι!!!
    Γι’ αυτό έγινα άθεος και σταμάτησα να παίζω τάβλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ θα πας στον Παράδεισο γι αυτό κοίτα να μάθεις τάβλι. Άλλη απασχόληση δεν έχουν εκεί, απλά μαζί με τα ζάρια πετούν και καμιά ψαλμωδία να σπάει η μονοτονία!

      Διαγραφή
    2. Ωραίος φίλος είσαι.
      Εσύ στη κόλαση με τους μπλουζίτσες και τους ροκάδες και γω στο παράδεισο με τα ξενέρωτα χερουβίμ και σεραφείμ.

      Διαγραφή
    3. Στο χέρι σου είναι να έρθεις στη μεγάλη μας παρέα. Άλλωστε, όσοι είναι μουσικόφιλοι και ειλικρινείς και κάνουν καλές πράξεις στον Παράδεισο της Κόλασης βρίσκονται... ακόμα και λίγες στιγμές πριν τον οριστικό θάνατό!

      Διαγραφή
  3. Εννοούσα με το αναγκαία οτι σε κάποιες φάσεις σε κάποια στάδια της ιστορικής ανάπτυξης,η άρχουσα τάξη δεν μπορούσε παρα να ρίξει στη μέση τη θρησκεία και οι άνθρωποι απο τις κοινωνικές συνθήκες δεν μπορούσαν παρα να πέσουν στη παγίδα,δεν εννοούσα σε καμιά περίπτωση οτι η θρησκεία είναι αναγκαία,άλλωστε σε κάθε πρόοδο και σε κάθε επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία επρεπε να ήταν ώριμες οι υποκειμενικές και οι αντικειμενικές συνθήκες.Β.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρωνεύοντας φάνηκε ότι σε διαστρεβλώνω. Εσύ, Β.Σ. με τίποτα, ξέρω πόσο διαλεκτικός είσαι! Έτσι, όπως τα λες, είναι!

      Διαγραφή

Η γνώμη του καθενός είναι αναφαίρετο δικαίωμα